برق پاک از خزر به اروپا صادر می شود

برق پاک از خزر به اروپا صادر می شود

اسمارت کاور: جمهوری آذربایجان، قزاقستان و ازبکستان تفاهم نامه ای را برای صادرات برق به اتحادیه اروپا با بهره گیری از انرژی بادی و خورشیدی امضا کرده اند.



به گزارش اسمارت کاور به نقل از ایسنا، اقدامات برای یکپارچگی اقتصادی در بین کشورهای حوزه خزر و آسیای مرکزی، سرعت گرفته است. جمهوری آذربایجان، قزاقستان و ازبکستان سرگرم طراحی یک برنامه انرژی سبز برای متصل کردن شبکه برق خود با هدف صادرات برق به اتحادیه اروپا هستند.

وزیران نیروی سه کشور، از امضای تفاهم نامه ای در اوایل ماه مه خبر دادند تا پتانسیل صادرات مشترک برق با بهره گیری از انرژی بادی و خورشیدی را مورد کاوش قرار دهند. قزاقستان همین طور می خواهد ظرفیت تولید برق آبی خودرا افزایش دهد. در تشریح طرح های همکاری، این تفاهم نامه سه جانبه، راه اندازی یک کابل فشار قوی در بستر دریای خزر را پیش بینی کرده است. بگفته الماسدام ساتکالیف، وزیر نیرو قزاقستان، مشخصات فنی برای چنین خط انتقالی، قبلا طراحی شده است.

در بیانیه وزارت نیروی قزاقستان به نقل از وزیر این کشور، گفته شده است: یک مدل کسب وکار پیشنهادی، برای توسعه کریدورهای انتقال بین المللی (تامین مالی، جریان درآمد و مالکیت) و برای فروش انرژی سبز به کشورهای اتحادیه اروپا، طراحی شده است.

این سه کشور در پیگیری این برنامه، وقت را تلف نکرده اند. وزیر نیروی قزاقستان در دهم مه اظهار داشت: مطالعات امکان سنجی، در دست انجام است. اتحادیه اروپا نسبت به خرید برق پاک، ابراز علاقه کرده است. در مطالعات امکان سنجی، جزییات مالی و ساخت پروژه بررسی خواهد شد و برآورد اولیه تا آخر سال، آماده می شود. هنوز زود است هزینه این پروژه یا میزان برق صادراتی، تخمین زده شود. با این وجود، وزیر نیروی قزاقستان گفته است ما درباره ی حجم سرمایه گذاری بالایی صحبت می نماییم.

هدف صادرات برق به اتحادیه اروپا، با برنامه های رونمایی شده توسط این سه کشور برای توسعه ظرفیت تولید انرژی تجدیدپذیر در سال های آینده، کاملا همخوانی دارد.

محرک اصلی صادرات برق، ازبکستان است که می خواهد ۲۰ گیگاوات ظرفیت تولید نیرو بوسیله منابع تجدیدپذیر تا سال ۲۰۳۰ تولید نماید. رسیدن به این هدف، ظرفیت تولید نیروی تجدیدپذیر این کشور را به ۲۷ گیگاوات می رساند. تا آوریل، دولت قراردادهایی را برای توسعه تاسیسات بادی و خورشیدی امضا کرده که پیش بینی شده است ۱۲ گیگاوات برق تولید کنند. ازبکستان در مه، قراردادهایی برای ۶ گیگاوات دیگر امضا کرد.

به نظر می رسد قزاقستان و جمهوری آذربایجان، بیشتر نقش تسهیل کننده را در ترتیبات صادرات برق ایفا می کنند. باتوجه به فراوانی سوخت های فسیلی، اهداف تجدیدپذیر آستانه نسبت به ازبکستان ساده تر به نظر می آید. بگفته ساتکالیف، قزاقستان هم اکنون حدود ۲.۹ گیگاوات برق بوسیله منابع تجدیدپذیر تولید می کند و امیدوار است تا سال ۲۰۳۰، حداقل پنج گیگاوات برق دیگر به آن اضافه کند. با این وجود، خیلی از این ظرفیت ممکنست در داخل کشور مورد نیاز باشد، برای اینکه قزاقستان با کمبود برق دست و پنجه نرم می کند که سبب شده است این کشور به یک واردکننده بزرگ برق در سال ۲۰۲۳ تبدیل گردد.

بر اساس گزارش اویل پرایس، جمهوری آذربایجان، تولید پنج گیگاوات انرژی خورشیدی و بادی تا سال ۲۰۳۰ را هدف گذاری است. تفاهم نامه باکو با قزاقستان و ازبکستان، بطور بالقوه برمبنای توافقنامه ۲۰۲۳ است که جمهوری آذربایجان با کشورهای اتحادیه اروپا همچون مجارستان و رومانی منعقد کرده است تا بوسیله کابل زیرآبی با ظرفیت ۱۰۰۰ مگاوات که از دریای سیاه عبور می کند، برق صادر کند. مطالعه امکان سنجی پروژه دریای سیاه پیش از شروع حمله نظامی روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲ انجام شد، بدین سبب سوالاتی درباب زیست پذیری آن در وضعیت جنگی به وجود آمده است.





منبع:

1403/03/01
09:01:13
5.0 / 5
473
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۲
اسمارت کاور
smartcover.ir - مالکیت معنوی سایت اسمارت كاور متعلق به مالکین آن می باشد