ثبت تصاویر خیره کننده از خورشید توسط بزرگترین تلسکوپ خورشیدی جهان

ثبت تصاویر خیره کننده از خورشید توسط بزرگترین تلسکوپ خورشیدی جهان

اسمارت کاور: تصاویر مسحورکننده جدیدی که توسط بزرگترین تلسکوپ خورشیدی جهان گرفته شده است، خاصیت های بصری فوق العاده ای را از ستاره منظومه ما نشان میدهد.



به گزارش اسمارت کاور به نقل از ایسنا و به نقل از دیلی میل، مشاهدهای نجومی جدید به ما این امکان را می دهند که خورشید را به گونه ای بی سابقه و بدون اینکه چشم هایمان را اذیت کند، ببینیم.

اکنون بنیاد ملی علوم ایالات متحده، تصاویر جدیدی از تلسکوپ خورشیدی "اینوی" (Inouye) به مناسبت یک سالگی افتتاح آن منتشر نموده است. این تصاویر، اولین تصاویر نزدیکی هستند که این تلسکوپ از "کروموسفر" یا فام سپهر خورشید - لایه ای از جو این ستاره است که در زیر تاج خورشیدی قرار دارد - گرفته است.

فام سپهر، لایه گازی نازکی از هواسپهر (اتمسفر) خورشید یا هر ستاره دیگر، به بلندای حدودا ۲ هزار کیلومتر است که در بالای سطح مرئی یا فوتوسفر (فرتورسپهر) قرار دارد.

این تصاویر مسحورکننده، سطح خورشید را با جزئیاتی باورنکردنی نشان میدهد که با وضوح ۱۸ کیلومتر ثبت شده اند.

خورشیدی اینوی با نام کامل "دانیل ک. اینوی "(Daniel K. Inouye) یا DKIST یک مرکز علمی برای مطالعه و بررسی خورشید در رصدخانه هالیکالا در جزیره مائویی هاوایی است. این تلسکوپ تا سال ۲۰۱۳ به عنوان تلسکوپ خورشیدی پیشرفته فناوری (ATST) شناخته شده بود و از آن زمان به بعد به نام "دانیل ک اینوی"، سناتور ایالات متحده در هاوایی نام گذاری شد.

این تلسکوپ، بزرگترین تلسکوپ خورشیدی جهان با دیافراگم ۴ متری است. تصویرهای آزمایشی این تلسکوپ در ژانویه سال ۲۰۲۰ منتشر گردید. هزینه های DKIST توسط بنیاد ملی علوم آمریکا تامین و توسط رصدخانه ملی خورشیدی اداره می شود. این تلسکوپ، کانون همکاری مؤسسات تحقیقاتی مختلفی است.

تلسکوپ DKIST می تواند خورشید را در طول موج های مرئی تا فروسرخ نزدیک به قابل رویت، ببیند و دارای یک آینه اصلی ۴٫۲۴ متری است که دیافراگم ۴ متری روشن و بدون مانع را ارائه می دهد.



تصاویر جدید این تلسکوپ، توده های آتشین کروموسفر خورشید را با جزئیاتی چشم گیر نشان می دهند. رشته های درخشان شبیه به مو در تصویر اول، در حقیقت پلاسمای آتشینی هستند که به تاج خورشید یعنی بیرونی ترین بخش جو آن جاری می شوند.

به شکلی باورنکردنی، هر یک از تصاویر انتشار یافته توسط بنیاد ملی علوم آمریکا، حدود ۸۲ هزار و ۵۰۰ کیلومتر عرض دارند، به این معنا که کمتر از ۱۰ درصد از قطر کل خورشید را نشان می دهند.



تصویر دوم نیز گرانول های خورشیدی را نشان میدهد که حاصل جریان های همرفتی پلاسما در ناحیه همرفتی خورشید، درست زیر فوتوسفر که پایین ترین لایه جو خورشید است، هستند. هر گرانول در این تصویر حدود ۱۶۰۰ کیلومتر عرض دارد. این تصویر همین طور شامل یک تصویر ضمیمه شده از زمین است تا بزرگی این گرانول ها را نشان دهد.

گرانول های خورشیدی در نورسپهر (فوتوسفر) خورشید در اثر جریان های همرفت (ستون های حرارتی، سلول های بنارد) پلاسما در ناحیهٔ همرفت خورشید ایجاد می شوند. ظاهر دانه دانه ایِ فتوسفر خورشیدی (چهره خورشید) توسط سطح بالایی این سلول های همرفت تولید می شود و گرانول نامیده می شود.

تلسکوپ خورشیدی اینوی به ما این امکان را داده است که با جزییات بیشتری نسبت به قبل به خورشید نگاه نماییم.

"ستورامان پانچاناتان"، مدیر بنیاد ملی علوم آمریکا توضیح داد: تلسکوپ خورشیدی اینوی، قدرتمندترین تلسکوپ خورشیدی جهان است که روش کاوش و درک ما از خورشید را برای همیشه تغییر خواهد داد. بینش های آن، نحوه پیش بینی و آمادگی کشور ما و سیاره زمین را برای رویدادهایی مانند طوفان های خورشیدی تغییر خواهد داد.

در واقع ما هم اکنون در فعال ترین بخش از چرخه منظم ۱۱ ساله فعالیت خورشید هستیم و کارشناسان این نگرانی را مطرح کرده اند که طوفان های خورشیدی می توانند موجب قطعی های عظیم در تکنولوژی ها و دنیای متکی به اینترنت ما شوند. این نگرانی ها همه دلیل ساخت و توسعه پروژه هایی مانند "اینوی"، کاوشگر: سولار اوربیتر" آژانس فضایی اروپا و کاوشگر خورشیدی "پارکر" ناسا هستند.

این تلسکوپ خورشیدی روی آتشفشان "مائوی" (Maui) در هاوایی تولید شده است. ساخت و ساز آن با مقاومت هایی از طرف مردم بومی هاوایی روبرو شد که این مکان را از نظر معنوی و فرهنگی نقطه مهمی می دانند.

"مت مانتین"، رییس انجمن دانشگاه ها برای تحقیقات در نجوم، در مراسم بزرگداشت یک سالگی افتتاحیه این تلسکوپ اظهار داشت: با بزرگترین تلسکوپ خورشیدی جهان، عصر جدیدی از فیزیک خورشیدی شروع می شود و ما از همه کسانی که این تسهیلات قابل توجه را ممکن ساخته اند، سپاسگزاریم.





1401/06/17
19:37:18
5.0 / 5
466
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۵
اسمارت کاور
smartcover.ir - مالکیت معنوی سایت اسمارت كاور متعلق به مالکین آن می باشد