دانشمند ایرانی از قارچ، چرم تولید کرد!

دانشمند ایرانی از قارچ، چرم تولید کرد!

اسمارت کاور: گروهی از پژوهشگران سوئدی به سرپرستی دکتر ˮاکرم زمانیˮ، دانشمند ایرانی، از نوعی قارچ برای تولید چرم بهره برده اند.


به گزارش اسمارت کاور به نقل از ایسنا و به نقل از دیلی میل، وقتی صحبت از کیف های دستی به میان می آید، چرم ممکنست انتخابی برای بیشتر افراد باشد اما حالا برای افرادی که در مورد محیط زیست آگاه تر هستند، گزینه دیگری وجود دارد.
پژوهشگران "دانشگاه بوراس" (University of Borås) سوئد به سرپرستی دکتر "اکرم زمانی" (Akram Zamani)، دانشمند ایرانی این دانشگاه، راهی برای ساخت چرم مصنوعی پایدار یافته اند که در آن از قارچی به دست آمده از نان کهنه فروشگاه استفاده شده است.
این گروه پژوهشی ادعا می کنند که تولید چرم قارچی آنها نسبت به جایگزین های موجود در بازار، زمان کمتری می برد و برخلاف تعدادی از محصولات جایگزین، ۱۰۰ درصد بر پایه زیستی است. همین طور می توان از این قارچ برای ساخت محصولات کاغذی و جایگزین های پنبه با خاصیت های قابل مقایسه با مواد سنتی بهره برد.
پژوهشگران برای ابداع این ماده جدید، از هاگ های قارچی به نام "Rhizopus delemar" استفاده کردند که بطور معمول در مواد غذایی درحال پوسیدگی یافت می شود. آنها این قارچ را از نان فروخته نشده فروشگاه ها به دست آوردند، آنرا خشک و آسیاب کردند و در یک رآکتور در مقیاس آزمایشی با آب مخلوط کردند.
همانطور که قارچ از نان تغذیه می کرد، به تولید الیاف طبیعی میکروسکوپی از جنس "کیتین" (chitin) و "کیتوزان" (chitosan) پرداخت که در دیواره های سلولی آن انباشته می شد. سپس سلول های قارچی صاف گذاشته شدند و پژوهشگران آنها را خشک کردند تا ماده ای شبیه به چرم ساخته شود. دکتر زمانی اظهار داشت: اولین نمونه های چرم قارچی که ما تولید کردیم، نازک بود و انعطاف پذیری کافی را نداشت.
این گروه پژوهشی حالا درحال کار کردن روی نسخه های ضخیم تر چرم قارچی هستند که از لایه های مختلفی تشکیل شده است تا بیشتر به چرم واقعی حیوانات شباهت داشته باشد. این ترکیبات شامل لایه هایی هستند که با "تانین های" (tannins) به دست آمده از درخت پردازش شده اند تا به آن ساختار نرمی ببخشند. ترکیب این محصول با لایه های قلیایی نیز به آن استواری می بخشد. انعطاف پذیری، استواری و براق بودن چرم قارچی، با کمک "گلیسرول" (glycerol) و یک پیونده زیستی بهبود یافت.
زمانی اظهار داشت: آزمایش های اخیر ما نشان می دهند که چرم قارچی دارای خاصیت های کاملا قابل مقایسه با چرم واقعی است.
این اولین جایگزین چرم تولید شده از قارچ نیست. بعنوان نمونه، شرکت آمریکایی "مایکو ورکز" (MycoWorks) نیز سال قبل از چرم تولید شده از "میسلیوم" (mycelium) رونمایی نمود. میسلیوم، رشته های لوله ای هستند که روی قارچ ها یافت می شوند.
با وجود این، بگفته زمانی، بیشتر این محصولات تجاری از قارچ های برداشت شده یا قارچ هایی که در لایه ای نازک روی ضایعات مواد غذایی رشد می کنند، تهیه می شوند.
وی اشاره کرد که این روش ها برای تولید مواد قارچی کافی، به چندین روز یا چند هفته زمان نیاز دارند. این در حالیست که قارچ وی در آب غوطه ور می شود و فقط چند روز زمان می برد تا همان مقدار ماده را بسازد.
علاوه بر این، تعدادی از چرم های قارچی موجود در بازار حاوی پوشش های مضر برای محیط زیست یا لایه های تقویت کننده از جنس پلیمرهای مصنوعی به دست آمده از نفت مانند پلی استر هستند. زمانی توضیح داد که این ویژگی، در تضاد با محصولات تیم دانشگاه بوراس است که فقط از مواد طبیعی تشکیل شده اند و زیست تخریب پذیر خواهند بود.
به گفته پژوهشگران، این مساله فقط در مورد چرم مصنوعی صدق نمی کند، بلکه محصولات کاغذی و جایگزین های پنبه را نیز می توان با این روش ساخت.
دانشمندان بعد از اینکه قارچ را برای تغذیه از نان به مدت دو روز کنار گذاشتند، سلول ها را جمع آوری کردند و لیپیدها، پروتئین ها و سایر محصولات جانبی را که می توانستند در غذا استفاده شوند، حذف کردند.
باقیمانده ژله مانندی که از دیواره های سلولی تشکیل شده است، می تواند در بخیه ها یا منسوجات ترمیم کننده زخم و حتی در لباس استفاده گردد.
زمانی امیدوار است که این الیاف جایگزین پنبه یا الیاف مصنوعی شود که با اثرات منفی زیست محیطی و اخلاقی همراه هستند. وی ادامه داد: در توسعه پروسه خود، مراقب بودیم از مواد شیمیایی سمی یا هر چیزی که می تواند به محیط زیست لطمه برساند، استفاده نکنیم.




منبع:

1401/01/05
13:12:44
5.0 / 5
1024
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
اسمارت کاور
smartcover.ir - مالکیت معنوی سایت اسمارت كاور متعلق به مالکین آن می باشد