نفوذ بی سابقه به قلب کهکشان راه شیری

نفوذ بی سابقه به قلب کهکشان راه شیری

به گزارش اسمارت کاور ستاره شناسان با ثبت تصویری واضح، به اعماق قلب کهکشان راه شیری نفوذ کردند.


به گزارش اسمارت کاور به نقل از ایسنا و به نقل از اسپیس، این تصویر به ستاره شناسان امکان برآورد کردن جرم سیاهچاله ی بزرگ مرکز کهکشان ما را با دقتی بی نظیر می دهد.
رصد کهکشان راه شیری با استفاده از تلسکوپ وی ال تی آی (VLTI) رصدخانه جنوبی اروپا در شیلی به آشکار شدن ستاره ای که تا پیش از این ناشناخته بود در نزدیکی سیاهچاله رازآلود کهکشان ما به نام "کمان ای*"(*Sagittarius A) انجامیده است.
تلسکوپ های وی ال تی چهار مورد از پیشرفته ترین تلسکوپ های نوری جهان هستند که هر یک ۸.۲ متر قطر دارد. این رصدخانه قادر به رصد اجرامی است که چهار میلیارد برابر کم نورتر از اجرامی هستند که میتوان آنها را با چشم غیر مسلح رویت کرد.
روشی به نام تداخل سنجی به ستاره شناسان این امکان را می دهد که نوری که از این چهار تلسکوپ به دست می آید را ادغام و تبدیل به یک تصویر کنند. ستاره شناسان سال ها است از این روش استفاده می نمایند اما آخرین تکرار این روش سبب بهبود ۲۰ برابری وضوح و جزئیات در مقایسه با تصاویر به دست آمده توسط هر یک از تلسکوپ ها به تنهایی شد.
"جولیا استادلر" (Julia Stadler)، محقق فوق دکتری در موسسه اخترفیزیک مکس پلانک در آلمان، که این برنامه در ارتباط با این تصویربرداری را هدایت کرده در بیانه ای اظهار داشت: تلسکوپ وی ال تی آی تصویری با وضوح بسیار بالا به ما می دهد و با این تصویر جدید ما عمیق تر به مرکز کهکشان نفوذ کردیم. ما از دیدن این میزان از جزئیات و حرکت و تعداد ستاره های نزدیک به سیاهچاله حیرت زده شدیم.
از آن جا که سیاهچاله ای که در مرکز کهکشان راه شیری قرار دارد هیچ نوری منتشر نمی کند، نمی توان آنرا به صورت مستقیم رصد کرد. اخترشناسان تنها می توانند با بررسی حرکت ستارگان در مجاورت آن به بررسی خصوصیت های آن بپردازند.
"رینهارد گنزل" (Reinhard Genzel)، مدیر موسسه مکس پلانک و برنده جایزه نوبل ۲۰۲۰ برای چندین دهه تلاش در زمینه سیاهچاله کمان ای* و از نویسندگان این مقاله در اطلاعیه ای اظهار داشت: دنبال کردن ستاره هایی که در اطراف کمان ای* در گردشند به ما در کاوش میدان های مغناطیسی اطراف نزدیک ترین سیاهچاله بزرگ به زمین کمک می نماید.
این اندازه گیری ها در خلال ماه های مارس و ژوئیه سال ۲۰۲۱ انجام گرفت و نشان داد که کمان ای* جرمی برابر ۴.۳ میلیون خورشید دارد و در فاصله ی ۲۷ هزار سال نوری از زمین قرار گرفته است. هردوی این خصوصیت ها تخمین های بسیار دقیقی در نوع خود تا به امروز هستند.
در طول این برنامه، ستاره شناسان ستاره ی S۲۹ که نزدیک ترین ستاره به کمان ای* است را رصد کردند. این ستاره در فاصله تنها ۱۳ میلیارد کیلومتر از سیاهچاله قرار دارد. این فاصله ۹۰ برابر فاصله زمین تا خورشید است. این ستاره در طول گذر نزدیک از کنار سیاهچاله رکورد سرعت را شکست و با سرعت ۸۷۴۰ کیلومتر بر ثانیه به گردش درآمد.
رصدها همینطور به کشف ستاره ای کاملا جدید در این منطقه چگال در نزدیکی قلب کهکشان راه شیری انجامید. این ستاره، S۳۰۰ نام دارد و کشف آن پیشرفتی امیدوارکننده برای تحقیقات آینده در این بخش جالب از منظومه کیهانی است.
این تحقیقات بخشی از یک برنامه ی بین المللی به نام GRAVITY است که روش های جدید جهت بررسی تصاویر مرکز کهکشان راه شیری بوجود می آورد و هدف از آن ترسیم محیط پیرامون کمان ای* با جزئیات بی نظیر است.
ستاره شناسان امیدوارند که در آینده بتوان ستاره هایی کم نور تر از S۲۹ و S۳۰۰ را که در فاصله ای نزدیک تر به سیاهچاله کهکشان ما در گردشند، بیابند. مدار این ستاره ها شاید بتواند اطلاعاتی در مورد چرخش سیاهچاله ها در اختیار ما بگذارد. ستاره شناسان امیدوارند که پس تکمیل تلسکوپ بسیار بزرگ (Extremely Large Telescope) رصدخانه جنوبی اروپا که در سال ۲۰۲۵ تبدیل به بزرگترین رصدخانه نوری جهان می شود، گامی بزرگ در جهت شناخت مرکز کهکشان راه شیری بردارند.
نتایج این تحقیقات جدید روز سه شنبه ۱۴ دسامبر (۲۳آذر) در دو مقاله در مجله ی Astronomy & Astrophysics به چاپ رسید.



1400/09/25
11:07:10
5.0 / 5
961
تگها: محقق , هارد
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
اسمارت کاور
smartcover.ir - مالکیت معنوی سایت اسمارت كاور متعلق به مالکین آن می باشد