درمان نابینایی ناشی از سکته مغزی با ژن درمانی جدید
به گزارش اسمارت کاور یکی از عوارض سکته مغزی از دست دادن بینایی است. حالا محققان با کمک یک روش ژن درمانی جدید موفق به بازگرداندن حس بینایی شده اند.
به گزارش اسمارت کاور به نقل از ایسنا و به نقل از یورک الرت، سکته مغزی زمانی رخ می دهد که یکی از عروق مغز بسته شده و به دنبال آن خون رسانی به بافت های طبیعی مختل شود و در نتیجه آن این بافت ها از بین بروند. با عنایت به موقعیت شریان های اصلی مغز، بیشتر سکته های مغزی بر عملکرد حرکتی افراد اثر می گذارند. با این وجود بعضی از سکته ها هم منجر به اختلال در بینایی شده و سبب از بین رفتن بینایی فرد یا ضعیف شدن آن می شوند.
تعدادی از پژوهشگران به رهبری "الکساندر چوبیکین"(Alexander Chubykin)، استادیار دانشگاه علوم زیستی در کالج علوم با همکاری گروهی به رهبری "گونگ چن"(Gong Chen) از دانشگاه "جین جان"(Jinan) در چین راهی برای تبدیل سلول های گلیال مغز به عصب با کمک ژن درمانی یافته اند که می تواند بینایی فرد را بازگرداند و امیدی برای بازگرداندن عملکرد حرکتی افراد هم باشد.
عصب ها قادر به بازسازی خود نیستند. با این وجود برخی اوقات مغز قادر به تغییر مسیر عصبی خود است که این مورد به بهبود عملکرد بینایی بعد از سکته مغزی کمک می نماید اما چنین فرآیندی به کندی پیش رفته، کارآمد نیست و در بعضی بیماران هیچگاه رخ نمی دهد.
استفاده از درمان های مبتنی بر سلول های بنیادی هم به علت واکنش سیستم ایمنی به سلول های پیوندی جدید دشوار است. این ژن درمانی جدید که بر روی موش های آزمایشگاهی بررسی شده بسیار کارآمدتر و امیدوار کننده تر است.
"چوبیکین" می گوید: ما سلول های گلیال را بگونه ای برنامه ریزی می نماییم که تبدیل به عصب شوند و از آن جا که از سلول های جدید استفاده نمی نماییم این سلول ها به وسیله سیستم ایمنی پس زده نمی شوند. این روش از درمان مبتنی بر سلول های بنیادی آسان تر است و صدمه کمتری به مغز وارد می نماید. ما به مغز کمک می نماییم تا خودش را درمان کند. ما شاهد ارتباط میان عصب های قدیمی و عصب های جدید و بازگشت بینایی موش ها بودیم.
تحقیقات "چوبیکین" اهمیت زیادی دارد چونکه اندازه گیری دقیق عملکرد بینایی نسبت به عملکرد حرکتی آسان تر است و با استفاده از روش هایی همچون تصویربرداری نوری میتوان روند بهبود بینایی در موش های زنده را در چندین هفته مورد بررسی قرار داد.
بهبود این روش و درک آن می تواند به یافتن راهی مشابه برای بازسازی عملکرد حرکتی کمک نماید.
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب